Cabana Brusturet – Poiana Grind  – Refugiul Grind 1  – Vaful La Om (Piscul Baciului) 2238 m  – Creasta Sudică  – Refugiul Funduri  – Poiana Funduri   – Cabana Brusturet

Timp recomandat: 10-12 ore (incluzand pauzele);

Timp realizat: 8.5 ore (incluzant pauzele);

Posibilitate de parcurgere in doua zile cu campare la refugiul Grind 2 sau Refugiul Saua Funduri.

Creasta Sudica a Pietrei Craiului a fost, este si va ramane intotdeauna o dorinta, un vis intre traseele montane romanesti.

Am ales sa o parcurg de la Cabana Brusturet la Varful La Om, Saua Funduri, Cabana Brusturet, intr-o tura de o zi cu bagaj usor. Punctele unde se poate stationa pentru impartirea in doua zile, vor fi descrise la momentul atingerii acestora. Ne asteapta pe alocuri saritori, mici sei inguste cu prapastii laterale ce-ti taie rasuflarea, catarari usoare si descatarari, dar toate acestea dau sarea si piperul turei noastre, pe langa peisajele mai indepartate spre muntii Bucegi, Leaota, Iezer-Papusa si inceputul Fagarasului.

Avantajul parcurgerii Crestei Sudice pe sensul propus, de la Nord la Sud consta faptul ca suntem intr-o preponderenta coborare. Desi intreaga creasta este presarata de urcari si coborari permanente, totusi de la Varful La Om 2238 la Refugiul Funduri 1880 suntem in coborare cum spuneam, acest aspect putand aduce un usor avantaj in efortul depus.

Dezavantajul poate fi constituit de faptul ca, in acest sens avem mai multe coborari pe zone stancoase, unde va fi necesara utilizarea tehnicii descatararii, cu fata la perete. Aceasta poate induce o usoara dificultate turistilor incepatori, necesitand o atentie sporita.

Parcurgerea, prin Piatra Craiului, in sens invers, pe urcare, are avantajul preponderentei catararilor in zonele mai grele, putand fi considerata ceva mai usoara de catre turistii incepatori. Dezavantajul acestei variante, ar putea fi, un efort ceva mai mare de parcurgere ce se poate transpune intr-un grad putin mai ridicat de oboseala si poate un timp usor mai lung.

Piatra Craiului 2

Dar sa incepem cu inceputul:

Cabana Brusturet se acceseaza din culoarul Rucar Bran, in localitatea Podu Dambovitei, trecand prin Cheile Dambovicioarei, localitatea Dambovicioara, pe langa Pestera Dambovicioarei, urmand cheile Brusturetului pana in deschiderea Poienii Brusturetului, unde luam contact vizual prima oara cu Piatra Craiului pe aceasta bucata de drum (cu siguranta i-am admirat crestele fie ca am venit dinspre Bran, fie dinspre Campulung). Prima parte de drum este asfaltata, pana in localitatea Dambovicioara, iar cea de-a doua parte neasfaltata, dar accesibila oricarui tip de autoturism.

Incepem drumetia noastra de la bariera din dreptul punctului Salvamont de la Brusturet, apartinand Salvamont Campulung Muscel. Le transmitem intentia noastra de traseu si incepem drumetia.

Piatra Craiului 3

Inaintam pe Valea Seca a Pietrelor pe traseu Cruce Galbena aproximativ 1 ora, 1 ora si jumatate. Admiram si aici portiuni de chei inguste cu pereti inalti. Uneori, in iernile mai lungi, in peretii cheilor ce mai au palcuri de iarba neacoperite datorita inclinatiei, putem zari ratacita cate o capra neagra la pascut la inaltimi ametitoare. Admiram pozitionarea deosebita a stancilor in chei, ce numai legi puse pe sotii ale fizicii si geologiei puteau sa o faca.

Piatra Craiului 4

Incet, incet peisajul se mai deschide, trecem pe langa intersectia cu traseul si drumul ce vine dinspre Curmatura Groapelor si iesim in Poiana Grind.

Piatra Craiului 5

Aici este timpul sa ne alimentam cu apa pentru intreg traseul. Imediat la intrarea in poiana, spre stanga se afla un izvor ce deserveste Stana din Grind. In cazul in care nu il gasiti, va trebui sa alimentati cu apa de la izvorul din zona La Table, dar presupune un ocolis de poate 15-20 min, ce indiscutabil merita parcurs, tinand cont de lipsa si importanta apei pe traseu. Recomand minim 2 litri, 3 pentru zilele calduroase de vara.
Izvorul din Poiana Grind:

Piatra Craiului 6

Ne-am racorit la izvor, acum e timpul sa mergem mai departe, spre refugiul Grind 1. Poteca ocoleste Poiana Grind prin dreapta acesteia, iar dupa ce o depasim, spre stanga incepem urcusul pe banda albastra prin padure. Dupa aproximativ 40 min de la izvor, ajungem la refugiul proaspat renovat. Tin sa multumesc si eu pe aceasta cale muntomanilor ce au depus acest efort.

Piatra Craiului 7

Urcam mai departe pe banda roșie, urmând muchia din dreapta refugiului. Parcurgem plaiul iar apoi, pe sub Coltii Gainii pana la Varful La Om. Urcusul abrupt ne consuma ceva din energie, dar ne descretim fruntile in timp ce privim peisajele de vis și descoperim creasta din ce în ce mai aproape de nivelul ei de altitudine.

Piatra Craiului 8

Piatra Craiului 9

Aproximativ 2 ore sunt necesare pentru parcurgerea urcarii. Si aici, incantare!!!

Piatra Craiului 10

Piatra Craiului 11

Ne luam portia bine meritata de odihna dupa urcus, admiram pesajele in toate directiile. Privim Bucegii, Leaota, Iezer Papusa, ceva din Fagaras dar si Creasta Nordica.

Piatra Craiului 12

Cu greu salutam locul si incepem coborarea usoara spre Refugiul Grind 2. Acesta este unul dintre locurile accesibile pentru campare, in vederea impartirii traseului pentru 2 zile. Atentie la echipamentele necesare camparii, cort, sac de dormit, izopren/saltea, primus, apa si hrana suficiente, precum si la prognoza meteo favorabila, necesara camparii in cresta. Refugiul de capacitate 6-8 persoane, se va folosi doar in caz de urgenta, iar daca aceasta regula nu va convinge, ganditi-va doar la simplul fapt ca, din cauza capacitatii mici a acestuia, pur si simplu nu pot incapea toti turistii eventual doritori sa petreaca noaptea acolo – un risc ce nu trebuie asumat.

Piatra Craiului 13

Continuam aventura noastra in strabaterea Crestei Sudice a Pietrei Craiului, urmand punctul rosu, traseu de creasta. 3-4 ore ne sunt necesare pentru strabaterea acesteia. Trecem de refugiul Grind, Saua Grindului si iesirea din traseul La Lanturi si urcam Varful Coltii Grindului. Urcam si coboram cu mare atentie zone stancoase inguste, abrupte, strabatem Coama Lunga si Varful Lespezi, trecem peste Poiana Inchisa, Varful Pietrei si Varful Funduri. Jnepenisul des devine pe alocuri provocarea noastra, pe langa locurile de descatarare si catarare, usoare in termenii alpinismului, dar dificile in termenii drumetiei.

Vedere catre Varful La Om dinspre Varful coltii Grindului:

Piatra Craiului 15

Vedere spre sud pe traseul ce îl avem de parcurs:

Piatra Craiului 16

Priveliște peste Poiana Închisă:

Piatra Craiului 17

Vedere înapoi spre Vârful Funduri:

Piatra Craiului 18

Inainte de a ajunge in Saua Funduri, ne intalnim cu traseul triunghi albastru ce coboara in dreapta prin Valea Urzicii. Din acest puct gasim in partea opusa si traseul scurt cruce rosie ce ne scoate la refugiul Funduri dupa cateva minute. Vedere spre Valea Urzicii:

Piatra Craiului 19

Refugiul Funduri:

Piatra Craiului 20

Refugiul Funduri este al 2-lea punct unde putem imparti traseul in doua zile. Aceleasi reguli le aplicam si aici, cu cateva specificatii. Fata de celelalte refugii de creasta din Piatra Craiului (fiind la o altitudine mai mica 1880m) beneficiaza de posibilitatea de a face un mic foc cu lemne uscate din padure in vatra amenajata si cu masa langa, pentru delectarea serilor petrecute aici. Posibilitatea de a intinde corturi in vecinatatea acestuia este aproape inexistenta. Supraaglomerarea poate crea probleme.
De aceasta data continuam traseul mai departe. Urmam inca 2 – 3 minute crucea rosie ce ne scoate in triunghiul albastru comun cu punctul rosu, traseul de coborare din Saua Funduri in Poiana Funduri. Aproximativ 1ora – 1.5 ore ne sunt necesare pentru strabaterea acestei parti.
Aruncam o ultima priviere pe traseu spre Varful La Om:

Piatra Craiului 21

Odata ajunsi in Poiana Funduri urmam spre dreapta traseul banda albastra spre Cabana Brusturet. In cazul in care ati ramas fara apa, in spatele stanei puteti gasi cu atentie, o poteca ce coboara inspre dreapta, spre izvorul ce deserveste stana.
In capatul de sud al poienii, trecand de stana, traseul intra si continua prin padure pana la punctul terminus, Cabana Brusturet.
Vedere din Poina Funduri:

Piatra Craiului 22

Descrierile prezentate, precum si experienta personala pentru minimizarea si eliminarea oricaror riscuri posibile, vor face din traversarea Crestei Sudice a Pietrei Craiului, o experienta memorabila. Orice pas strabatut, este un nou pas spre descoperirea de noi detalii, o stanca, un valcel, un unghi diferit al muntilor din zare, toate iti vor incanta privirea!

Pentru mai multe fotografii din aceasta aventura, puteti accesa pagina de facebook Adventure Express Romania si va puteti alatura drumetiilor montane organizate sub indrumarea subsemnatului, al vostru ghid montan!

Drumetii incantatoare si poteci insorite va urez!

Ovidiu Hriscu
Ghid Montan
Adventure Express Romania

Lasă un comentariu