Casa cu Blazoane de la Chiojdu

Casa cu Blazoane de la Chiojdu înconjurată de dealuri și munți, în satul Chiojdu din județul Buzău, este un loc care te invită să tot revii. Asta mi-a inspirat mie de la primul contact. Adevărat că omul sfințește locul, iar domnului Florin Drăgulin îi putem oferi cu ușurință acest statut. Descendent al familiei de moșneni a Drăgulișenilor, a cărei existență este consemnată într-un document de la 1759, este cel care  a salvat de la distrugere acest edificiu și predând mai departe proiectul Uniunii Arhitecților din România, s-a asigurat că vor reabilita ceea ce numim Casa cu Blazoane.

Inscripția care se păstrează deasupra intrării indică faptul că această casă a fost ridicată în jurul anului 1823, de către neamul Izbășoilor.

În timp, proprietarii au adăugat blazoanele care i-au dat numele și stucaturile unice în România. Astfel, casa a devenit o cochetă locuință boierească.

Casa cu Blazoane de la Chiojdu are un beci ce este construit din piatră de gârlă masivă, iar toate cadrele de rezistență sunt făcute din lemn masiv de stejar îmbinate cu piatră și cărămidă. Mobilierul și toate exponatele care se află astăzi în casă sunt fie moștenite, fie donate de către oamenii din sat sau din împrejurimi.

Casa cu Blazoane de la Chiojdu 4

În orele petrecute la Chiojdu ne-am lăsat transpuși de către gazdele noastre în timp. Am fost întâmpinați de oameni ai satului care au pregătit pentru noi o masă câmpenească tare gustoasă.Casa cu Blazoane de la Chiojdu 3

Am mâncat, degustat, povestit și am ascultat povești. Am admirat peisajul și ne-am bucurat de o zi absolut superbă, alături de niște oameni minunați.

Casa cu Blazoane de la Chiojdu 1

Tot ce veți putea vedea la casa cu Blazoane de la Chiojdu: de la construcție, până la mobilier, stucatură, vă va ajuta să vă transpuneți într-o lume a simplității. O lume care ne învață ce înseamnă cu adevărat frumosul.

De acest lucru trebuie să vă convingeți singuri așa că vă invităm să poposiți la Chiojdu și să vă bucurați de potențialul zonei. Noi cu siguranță vom reveni și vom încerca totodată să vă ținem la curent cu evenimentele următoare care vor fi organizate aici.

Redactor & Fotograf: Gabriela Bobe

Lasă un comentariu