Cabana Voina – Refugiul și Lacul Iezer – Crucea Ateneului – Vârful Iezerul Mare 2462 m – Vârful Roșu 2469 m

Durată traseu: aproximativ 6 – 6 și 1/2 ore (dus)

Posibilitate de parcurgere în două zile cu campare la Refugiul Iezer.

Când vorbesc despre Munții Iezer, vorbesc despre frumusețea muntelui în doua sensuri. Pe de o parte peisajele specifice cu plaiuri lungi, deschise, căldări glaciare și creste înalte, dar poate și mai atrăgător pe de altă parte, deschiderea spre renumitele masive din vecinătate: Făgăraș, Piatra Craiului, Bucegi și Leaota. Din crestele Iezerului admiri toate aceste masive muntoase ca într-un atlas geografic în mărime naturală, ce rar ai ocazia să vezi. De la Omu la Moldoveanu, de la Negoiu la Piscul Baciului, îți întorci privirea permanent și parcă toate îți sunt la picioare.

Am ales de această dată, parcurgerea ‘traseului de iarnă” de la Cabana Voina prin Piciorul Iezerului, până la refugiul și Lacul Iezer și în continuare spre Crucea Ateneului, Vârful Iezerul Mare și cel mai înalt, Vârful Roșu.

Căldarea ce adăpostește Lacul Iezer oferă un bun loc de campare la cort sau la Refugiul Iezer, pe care Salvamont Câmpulung depune eforturi să îl îmbunătățească periodic. Drumeția în Iezer poate fi astfel ușor împărțită în 2 zile, pentru a petrece mai mult timp pe aceste meleaguri minunate.

Muntii Iezer

Cabana Voina: se accesează de la ieșirea din orașul Câmpulung Muscel spre Brașov, stânga prin comuna Lerești. După ceva mai puțin de 20 km și trecerea pe lângă Barajul Râușor, ne aflăm la cabană. Trecem pe lângă punctul Salvamont de la Voina al formației Câmpulung Muscel, unde este recomandat să anunțăm intenția noastră de traseu.

Drumul continuă în regim de drum forestier practicabil încă câteva sute de metri – 1 km, până la bifurcația văilor Cuca și Bătrâna. De aici urmăm marcajele Punct Albastru și Cruce Albastră, la stânga, pe valea Bătrâna. Avem deja în față, la plecare traseul ce îl vom urma până la Refugiul Iezer.

Cabana Voina1

La 3-4 km de Cabana Voina, pe firul Văii Bătrâna, cele două trasee se despart. Punctul Albastru traseu pe jepi varianta de vară o lăsăm în stânga și alegem Crucea Albastră, puțin mai sus, tot spre stânga. De aici începe urcușul prin pădure, aproximativ o oră și jumătate.

Alimentarea cu apa: la intrarea în pădure, vom face prima alimentare cu apă. Nu foarte multă, la Refugiul Iezer avem sursa de apă din belșug. În plus, cu aproximativ 15 minute înainte de ieșirea din pădure, găsim un indicator ce ne arată în dreapta traseului, foarte aproape, un izvor pentru alimentare intermediară.

Străbatem cu răbdare urcarea prin pădure și ajungem la gol alpin. De aici începem să privim în jur, în față urcarea, în spate Vârful Păpușa, Vârful Bătrâna. Cu cât urcăm mai mult, cu atât ni se deschid mai mult.

Ieșirea în gol alpin: vedere în față, Muntele Iezerul Mare și Muntele Vacarea în plan îndepărtat

Cabana Voina 2

Vedere în spate, vârfurile Bătrâna și Păpușa:

Cabana Voina 3

Urcăm pe muchia muntelui Iezerul Mare în trepte, când mai abrupt, când mai lejer.

După puțin timp, deja Bucegiul, Piatra Craiului și plaiurile Iezerului ni se deschid și mai bine.

Vedere spre Bucegi, Piatra Craiului și Păpușa:

Cabana Voina 4

Vedere spre Bătrâna și Păpușa:

Cabana Voina 5

Urcăm în continuare, până când traseul se va lăsa la stânga. Suntem aici deja într-un punct mai înalt decât cel al Refugiului Iezer. Privim splendoarea căldării ce adăpostește lacul și refugiul Iezer:

Piatra Craiului

Coboram spre stânga, traversând pe sub muchia Muntelui Iezerul Mare, o porțiune ce trebuie trecută cu atenție în perioadele de iarnă. După coborâre, ne reîntâlnim cu traseul Punct albastru, ce a urcat pe vale. De aici, o ultimă urcare ne mai desparte de punctul de popas, Refugiul Iezer. Aproximativ 3 ore de urcare ne sunt necesare.

Și iată-l, ne așteaptă primitor: Refugiul Iezer

Refugiu Iezer

Refugiul Iezer, construit în anul 1974, a trecut în anul 2016 printr-o nouă etapă de renovare (după cea din anul 2004 la 30 de ani de la construcție). A fost înlocuit din nou acoperișul, geamurile și ușa de intrare cu o izolare mai bună, saltele deteriorate de pe priciuri și văruit în interior.

Este alcătuit din camera de intrare cu masa mare pentru turiști și două camere laterale stânga-dreapta. Cea din stânga este alocată Salvamont Câmpulung unde suntem așteptați cu un ceai cald în zilele de permanentă, cea din dreapta pentru turiști, dotată cu 2 rânduri de priciuri unde se pot adăposti lejer 15 persoane, sau chiar mai multe la nevoie. Această cameră este dotată și cu o sobă foarte bună, dar atenție, lemnele trebuiesc aduse din zona de jnepeni, destul de jos față de altitudinea refugiului.

Aici ne permitem un popas puțin mai lung pentru a ne reîncărca bateriile sau puteți alege să petreceți noaptea și să continuați a 2-a zi.

Din fața refugiului drept pe potecă, mergem să vizităm Lacul Iezer. Între cele 2 puncte regăsim și pârâul de unde putem realimenta recipientele de apa.

Lacul Iezer:

Lacul Iezer

Continuăm tura noastră spre Vârful Iezerul Mare și Vârful Roșu 2469 m. Pe lângă lac, începem să urcăm spre Crucea Ateneului, 20 – 30 de minute. Monumentul a fost ridicat în amintirea eroilor căzuți în Primul Război Mondial și este un punct minunat de belvedere.

Imagine de ansamblu de la Crucea Ateneului:

Lacul Iezer 2

Aici ne întâlnim cu traseul de crestă Bandă Roșie, ce vine din Muntele Vacarea și începe să urce domol pe muchia din dreapta, spre Vârful Capul Catunului și apoi către Vârful Iezerul Mare 2462, aproximativ o oră. Traseul turistic Bandă Roșie ocolește vârful Iezerul Mare prin stânga.  Pe parcurs, odată ieșiți în creastă, zărim pentru prima dată Făgărașul!

Făgărașul văzut din Iezerul Mare:

Iezerul Mare

Peisajele sunt extraordinare, facem poze la fiecare pas.

Vistea – Moldoveanu văzute din creasta Iezerului:

Creasta Iezerului

Traseul turistic Bandă Roșie ocolește vârful Iezerul Mare prin stânga (varianta de vară), pentru cei ce vor să acceseze direct Vârful Rosu dar este complet impracticabil și interzis în perioada de iarnă când folosim doar accesul pe muchii.

Pentru perioada de iarnă recomand încheierea turei în Vârful Iezerul Mare. Și aceasta necesită colțari și piolet în dotare, fețele expuse la vânt rece permanent fiind înghețate, iar coborârea din Iezerul Mare este expusă, cu formare de cornișe și destul de riscantă.

Fereastra de ceata pe creasta intre Iezerul Mare si Rosu:

Iezerul Mare si Rosu

Taseul spre vârful Roșu urmează direcția Nord și urcă spre cel mai înalt punct al Masivului Iezer Păpușa la 2469m.

Indicatoare ce marcheaza Vârful Rosu

Varful Rosu

Priveliștea din Vârful Rosu este uimitoare, admirăm Negoiu, Moldoveanu și întreg Făgărașul, Piatra Craiului, Bucegiul și Leaota din acest punct minunat.

Posibilitățile de întoarcere sunt multiple, de la parcurgerea traseului prezentat în sens invers, sau prin varianta traseului de vară pe Jepi de la refugiul Iezer, la continuarea parcurgerii potcoavei Iezer – Bătrâna sau Iezer – Păpușa, ori pe muchia Muntelui Vacarea de la Crucea Ateneului, în urma unei planificări foarte bune a traseului. Dar despre toate acestea vom vorbi în turele următoare.

Riscuri în Masivul Iezer – Păpușa și echipament necesar:

În parcurgerea unor trasee combinate, cel mai important lucru este planificarea acestora. Uneori poate fi subestimat ca distanță de parcurs și instalarea nopții aduce reale probleme de orientare odată cu instalarea oboselii.

Ceața, în anumite zone înalte, creează probleme foarte mari de orientare. Anumite zone de creastă sunt destul de largi, luând forma de platou. De amintit zona Piscanu-Bătrâna, Muntele Vacarea, mai ales pe timpul iernii – atenție la avertizările Salvamont cu privire la închiderea traseelor.

Furtuni cu descărcări electrice: Plaiurile lungi și platourile, cu puține căi de retragere alternative, constituie un real pericol în parcurgerea zonei când pot apărea furtuni de vară.. Astfel, planificarea turei este cel mai important lucru în străbaterea Masivului Iezer Păpușa.

Pe lângă echipamentul uzual de drumeție (3 sezoane sau iarna), pe perioada de iarnă sunt necesari colțarii și pioletul mai ales la altitudini mai mari de 2000m. Uneori, la momentul topirii și înghețării repetate a zăpezii, acestea pot aduce un real beneficiu și la altitudini mai mici. Plaiurile Masivului Iezer Păpușa sunt foarte bune la practicarea Ski-ului de tura sau mersului pe Rachete de zăpadă.

Creasta Iezer – Roșu în plan central, văzută din Vârful Bătrâna:

Creasta Iezer

Traseul Cabana Voina – Lacul și refugiul Iezer, Vârful Iezerul Mare, Vârful Roșu, va reprezenta o experiență memorabilă și o alternativă deosebit de interesantă între traseele montane din România, indiferent dacă alegeți să îl parcurgeți integral sau parțial, până în anumite puncte.

Pentru mai multe fotografii din aceste aventuri, puteți accesa pagina de Facebook Adventure Express Romania și vă puteți alătura drumețiilor montane organizate sub îndrumarea subsemnatului, al vostru ghid montan!

Drumeții încântătoare și poteci însorite vă urez!

Ovidiu Hriscu

Ghid Montan

Adventure Express Romania

Lasă un comentariu